Urodziny ojca zupki chińskiej

Kto z nas nigdy nie posmakował zupki chińskie?
Osobiście nie przepadam za zupami, bez różnicy czy była robiona w domu, czy gotowa kupiona w sklepie. Zdarza mi się je jednak jeść od czasu do czasu.


5 marca 1910 roku na Tajwanie przyszedł na świat Momofuku Andō. Był on japońskim wynalazcą zupy błyskawicznej (zm. 05.01.2007 w Ikeda)

W 1948 roku założył firmę Nissin Foods.  Chciał stworzyć produkt łatwo dostępny i pozwalający zwalczyć niedobór żywności, po II wojnie światowej. Zupka światło dzienne ujrzała w 1958 roku.

  Nissin Foods produkowała pierwsze zupy dla astronautów.



Udostępnij ten post

1 komentarz :

  1. Ciekawy post, nawet o tym nie wiedziałam :)
    ZApraszam do mnie: http://blantt99-bloq.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń